Ζωγραφίζεις;

Saturday, April 5, 2008

Θερμοκρασία, ένας παγκόσμιος μύθος

Είναι γνωστό ότι στο σύμπαν μας βασιλεύει η ποικιλομορφία. Πολλά χρώματα, πολλά αρώματα, πολλά φυτά, πάρα πολλά ζώα (ναι, δυνητικά είναι μπηχτή), πολλά τσιφτετέλια.. Γενικώς πολλά. Έτσι υπάρχουν και πολλοί χαραΧτήρες, όπως οι της πλήρους αποδιοργάνωσης και το αντίθετό τους, οι της σφιχτοκώλικης και αδιατάραχτης τάξης.
Προφανώς είναι αυτοί οι τελευταίοι που μας ενδιαφέρουν, μ(ν)ια που ευθύνονται για διάφορες τροποποιήσεις προοριζόμενες να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Διότι τι θα κάνει φίλτατο λαχανάκι ένας παρθένος με ωροσκόπο αιγόκερω που-χου αν δεν ξέρει πόση ακριβώς είναι η απόσταση μεταξύ τασακίου και καρέκλας; Ή αν δε γνωρίζει σε πόση ακριβώς ώρα θα βήξει; Γι' αυτό, ανα καιρούς έβγαινε κι από μια κλίμακα για να μπορούμε να υπολογίζουμε με εκευριστική ακρίβεια το κάθε τι, μεταξύ άλλων και τη θερμοκρασία.
Τρεις είναι οι βασικότερες κλίμακες που χρησιμοποιύνται τη σήμερον επί του θέματος (Κελσίου, Φάρεναϊτ ή ΦάΧρενΧάιτ και Κέλβιν και τις έχουμε αγκαλιάσει με αγάπη και τυφλή εμπιστοσύνη. Έτσι, η πρόταση "Η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει τους 19ºC." δε χωρά αμφισβήτηση. Απο τους περισσότερους. Ωστόσο, εμείς δεν είμεθα οι "περισσότεροι", οπότε την αμφισβητούμε συλλήβδην. Και έχομε και απόδειξη.
Εσκέφθην βαθέως το όλο θέμα. Μελέτησα κάθε θεωρία. Άκουσα στωικά όλες τις απόψεις. Και τελικά κατέληξα σε ένα συμπέρασμα, υποστηριζόμενος από την αδιάψευστη παγκόσμια γλώσσα των μαθηματικών: Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΗ.
Φυσικά θα το αποδείξω πάραυτα.
Ας πάρουμε λοιπόν μία τυχαία θερμοκρασία, έστω 19ºC. Βάσει μαθηματικών, αυτό διαβάζεται "19 στη μηδενική επί C", όπου C μία σταθερά που ονομάζεται σταθερά του Celsius (αντιστίχως η F ονομάζεται σταθερά του Fahrenheit και η K σταθερά του Kelvin). Ως γνωστόν, ισχύει ότι xº=1. Επομένως η θερμοκρασία σε οποιαδήποτε περίπτωση ισούται με το γινόμενο της εκάστοτε σταθεράς επί ένα, ήτοι με τη σταθερά, απ' όπου συνεπάγεται ότι η θερμοκρασία παραμένει πάντοτε σταθερή και ίση με C, F ή K -αναλόγως της σταθεράς που προτιμούμε.
Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στο πρόσημο της θερμοκρασίας, καθ' ότι μπορεί να πάρει και αρνητικές τιμές. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε απλώς για θερμοκρασία -C, -F ή -Κ που σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι κάνει κρύο.
Ασφαλώς υπάρχει και μία σχέση ανισότητας ανάμεσα στις σταθερές κι αυτή είναι η εξής: C < F < K. Η ταξινόμηση αυτή στηρίζεται στη διαφορά της εκφραζόμενης ισχύος των εκάστοτε συνθηκών από την κάθε σταθερά. Δηλαδή, για θετικό πρόσημο θα έχουμε
Θερμοκρασία C: υποφερτή κατάσταση
Θερμοκρασία F: καίγεται κάτι;
Θερμοκρασία Κ: ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ;;;
Αντίστοιχα, για αρνητικό πρόσημο
Θερμοκρασία -C: ντύσου ζεστά
Θερμοκρασία -F: τι χειμώνας βαρύς, έλα απόψε νωρίς
Θερμοκρασία -Κ: ρατ-τατ-τατττ-ρρττατατατττ-τατ-ρατ-τατ---
Ρεζουμέ: Η θερμοκρασία παραμένει πάντα σταθερή με το πρόσημο να υποδηλώνει χονδρικά το πέρασμα από το κρύο στη ζέστη. Και τούμπαλιν.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

epitelous your back!!!

6 sthn klimaka tou rixter kaname gia na se diavasoume epeita apo toso kairo!

ws megas episthmonas kai prwth mourh se kathe ti pou exei na kanei me to "diavasma" tha diafwnhsw mazi sou mono kai mono gia na kanw entypwsh.
OXI fysika kai den exw epixeirhmata! ti soi snob asteri episthmonas tha hmouna an eixa allwste!

kalws ton loipon kai panta 96,9 sta fm sou eyxomai!

April 5, 2008 at 9:49 AM  
Blogger Κώστας said...

Τα 7 εγκεφαλικά κύτταρα που μου είχαν απομείνει τα 'καψα διαβάζοντας το ποστ

April 5, 2008 at 1:49 PM  
Blogger Ανισόρροπος said...

εγω πάλι ως σπασίκλας θα διαφωνήσω ΜΕ επιχειρήματα. Όταν η θερμοκρασία είναι K είναι σε κάθε περίπτωση πιο χαμηλή απο τις άλλες ειδικά αν σκεφτούμε οτι το K δε μπορεί να πάρει αρνητικές τιμές. Δηλαδής έρχομαι να σε διαψέυσω λέγοντάς σου οτι το -1°K δεν ορίζεται άρα δεν υπάρχει και -K. κατα τα άλλα συμφωνώ.

April 6, 2008 at 8:38 AM  
Blogger rhino said...

ω μα σας ευχαριστώ φίλτατε αστρομαχητά -βλέπεις ότι δε σχολιάζω τη διαφωνία, τηρώ τους κανόνες του σαβούρ βιβρ..
κώστας άι'μ τέρριμπλυ σόρρυ, δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση! υπόσχομαι να βρω τρόπο να αντικαταστήσεις τα κύτταρα (εδώ έχουμε κάνει ιστορικές ανακαλύψεις και αποκαλύψεις, αυτό είναι πις οφ κέικ όπως καταλαβαίνεις! και όχι, όταν λέω πις δεν εννοώ ούρα αλλά κομμάτι.)
άκου 'δω κακκκκό σκουώκ, το ότι δεν έχουμε φτάσει στο -1°K δε σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχει κιόλας! και ως περήφανος βιολόγος πιστεύω ότι τα πάντα είναι πιθανά! οπισθοδρομικέ συντηρητικέ! σε φτύνω και πέρδομαι γυρνώντας γύρω απο'σένα με ακτίνα 2dm!

April 8, 2008 at 10:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

kala.....ntaxei.....oti kai na pw....ma....den....oxi...oxi oxi....den....den tin paleyeis!!!!!!pragmatika APORW se ti katastasi evriskosane kai skeftikes kati toso sovaro alla kai akyro taytoxrona!!!!!!axaxax to eleos!!!

May 24, 2008 at 5:41 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home